Svalbardposten vekker oppsikt i Tyskland
_________________________________________________________________________
(9. mai 1996)

Det er ikke hver dag norske "verdensrekorder" - og spesielt ikke innen næringslivet - blir lagt merke til i utlandet. Så har imidlertid vært tilfelle nylig. Stuttgarter Zeitung, delstaten Baden-Württembergs største avis, brakte et stort oppslag om Svalbardposten - lokalavisen som med sitt opplag på 2400 eksemplarer, har fire ganger så stort opplag som det er husstander i nedslagsområdet.  -Det er verdensrekord, sier redaktør Kjetil Anthonsen i intervjuet med avisen.

I artikkelen - som beskriver gruvesamfunnets historie, med utviklingen frem til i dag, da turismen mer og mer overtar for gruvedriften - kan man videre lese at på Spitsbergen har 1200 nordmenn, 1300 russere og 6000 isbjørner sitt daglige virke. En av isbjørnene vises forøvrig gjennom en meget godt lesbar faksimile av hele førstesiden av Svalbardposten, noe som gir tyskerne god anledning til å friske på norskkunnskapene. Svalbardposten har til nå tjue abonnenter i Tyskland, og venter en økning, sier redaktøren, etter hvert som flere tyske natur- og villmarkselskere legger sommerferien til øya.

Redaktør Anthonsen blir beskrevet som en suksessfull "Sanierer", som i tysk økonomisk språkbruk betyr omstiller, bedriftsredder, gjeldsanerer. Avisens "dyprøde tall" fra kriseåret 1988, da Anthonsen overtok avisen, er forvandlet til "sehr viel Geld auf der Bank", heter det videre. At avisen startet opp som veggavis i 1948, at hundre firmaer av skattemessige grunner har postadresse på Spitsbergen, og at enhver vandrergruppe må medbringe skytevåpen - til en utleiepris på fem kroner dagen, uten å trenge våpenlisens, er poenger den tydelig fascinerte og imponerte tyske journalist fremhever. At barnehagen har et høyt gjerde for å unngå at ungene blir isbjørnfór, legger ingen demper på interessen.

Baden-Württembergerne får også høre om vinteren 1953, da redaktøren hadde glemt å bestille papir ved siste båtforbindelse i november. "Den vinteren kom ikke avisen ut", kommenteres det tørt. At kriminalitet og arbeidsløshet ikke er noe tema for avisen, siden dette ikke finnes i øysamfunnet, gjør visst også avisen unik blant verdens nyhetsaviser. Redaktør Anthonsen parkerer da også alltid bilen med nøklene i - så hvem som helst kan flytte den, dersom den står i veien for noen.

Det gjenstår å se om kriminalstatistikken holder seg uforandret i fremtiden - med en turiststrøm på henimot 30 000 allerede i år - og om omtalen i Stuttgarter Zeitung bringer besøkstallet ytterligere i været. Sikkert er iallfall at redaktør Anthonsen har gjort et godt arbeide - også som markedsfører av Svalbard som turistmål.
Nå i januar 1999 vises en hollandsk spillefilm på kinoene her, "Die Stunde des Lichts" (Lysets time), og med undertittel "Når sola kommer kjærligheten i møte", en kjærlighetshistorie mellom en temmelig sær aleneboende fangstmann og en ung tysk kvinnelig eventyrer som får lov å bo hos ham et år. Mye flott natur og glad, vill kjærlighet!
I annonser reklameres det med at bladet TV-Spielfilm skrev:

"Eine wunderschöne, poetische Liebesgeschichte
... Wunderbar!"


Linker til

Svaldbardposten       The Svaldbard Pages

Goethes hjemmeside       Tyskland-siden       Home

All tekst: ©Brage Forlag             Toppen av siden

 BRAGE FORLAG