Tidenes oppreisning for Lothar Matthäus

Den nye landslagstreneren Ribbeck gjør den snart 38-årige stjernespilleren atter til kaptein på landslaget

Av Odd Magne Hansen

Lothar Matthäus heves atter opp på landslagets øverste stjernehimmel under treningsleiren i Florida. I fraværet av den av Berti Vogts etter VM nyutnevnte kapteinen Oliver Bierhoff, som fikk vervet etter at Klinsmann la støvlene på hylla, skal nå Lothar bære kapteinsbindet under kampene mot USA og Columbia.

Matthäus, som av Berti Vogts før åpningen av EM i England i 1996 fikk en hilsen hjem til Tyskland med ordene: "Det er utelukket at det blir noe come-back av Lothar Matthäus på landslaget", tar nå snart tre år senere en dundrende revansj. Da han etter USA-VM i 1994 mistet kapteinsbindet til Klinsmann, og kort etter forsvant fra landslaget pga. skade, ville Vogts ikke ha ham tilbake i troppen da skaden var leget. Vogts mente Lothar var en urostifter, og satset på Sammer som libero, og Klinsmann som kaptein. Det ga EM-gull i England, mens Lothar i sin ferie led på en langt mer eksotisk og varmere øy i havet. At Berti dog før 98-VM måtte ta Lothar tilbake på libero-plassen, var Lothars første revansj. Nå er revansjen fullbrakt.

I Florida spiller Lothar sin 69. og 70. kamp som kaptein, og sin 131. og 132. totalt. Begge deler er tyske rekorder for evigheten, til tross for mer enn tre lange års fravær fra landslaget. Lothar debuterte på landslaget for 19 år siden, og var i troppen allerede under EM i 1980 - da var Erik Ribbeck co-trener.

Det er en allment utbredt oppfatning at Lothar har hatt et par horn i siden til Klinsmann, som overtok hans stjernestatus og kapteinsrolle på landslaget. Det er en skjebnens ironi at Lothar, som er tre og et halvt år eldre enn Klinsmann, nå er still going very strong, mens Klinsmann selv hadde store problemer med å beholde formen til VM i fjor, og klokelig la støvlene på hylla før han måtte bes om å gjøre det.

At Klinsmann også ble nektet avskjedskamp i regi av det tyske fotballforbundet, med begrunnelsen at det i fremtiden ikke blir flere av den slags arrangementer, kun for Lothar Matthäus, (som skal være lovet det for flere år siden, men han blir jo aldri gammel nok til å legge opp!), er et pikant innslag i føljetongen om Lothar og Klinsmann - og som naturlig nok har falt Klinsmann tungt for brystet.

Klinsmann bor nå med sin amerikanske kone i California. Han ble tilbudt av Ribbeck å spille de siste ti minuttene av kampen mot USA, som en slags offisiell avskjedsforestilling på landslaget - men avslo. Vi tipper han også avstår fra å møte opp som tilskuer til Lothars come-back som kaptein.

Kampen      Mer om Matthäus      Mer Old Boys-fotball

Bayern-Brøndby      Home      Til toppen     Bundesliga-siden