10. sep 2004, kl. 15.56:

    Det norske fotballandslaget tilbake på 70-tallsnivå?  
   
(Stuttgart)Vi tilstår det med en gang: Det var et sjokk å se Norges landskamp mot Italia. For en som bare ser landslaget når kampene vises på tyske eller italienske skjermer, var forskjellen fra 90-tallslaget så iøynefallende, at man egentlig bare måtte grine. Mens Norge da slo Brasil to ganger, slo Italia, England, Nederland og nesten enhver motstander det møtte – og det ikke med elendig spill og bare et flaksemål mens motstanderne hele tiden skjøt over for åpent mål – men med hurtig, effektiv angrepsfotball og med et defensivspill som fikk verdens beste fotballspillere til å fortvile, og som fikk de norske spillerne til å se gode ut, ja, de må ha vært gode, så vraltet de som nå ”forsvarer” Norges fotballære rundt på banen som i sakte vals, og forsøkte seg på en ballbesittende spillestil på egen halvdel, som bare førte til at de ble trengt lenger og lenger inn mot eget mål.

Av Odd Magne Hansen

Noe mer pinlig enn å se ”Nye” Norge spille ballbesittende fotball mot Italia, skal man lete med lys og lykte temmelig lenge for å finne, og det over hele fotballkloden! De norske spillerne beveget bena som hadde de blylodd på begge støvlene, og behandlet ballen som var den ladd med samme magnetiske pol som blyloddene, altså frastøtende - og det når de egentlig ville kjæle med den.

Hvis det ikke finnes spillere med norsk pass, som er i stand til å bevege beina raskere enn det som ble vist i Italia-kampen, og heller ikke har bedre ballteknikk enn det de viste der, er Norge nivåmessig tilbake til tida før Drillo, kanskje tilbake til –60 og –70-tallet.

Og det er jo utrolig. På nittitallet var Norge i to perioder nr 2, nummer to – på FIFA’s rankingliste over verdens fotballnasjoner. Så sent som før EM 2000, ble Norge regnet som en hemmelig favoritt på tittelen, av tyske fotballeksperter.

At den norske hovedstadspressens internettutgaver så godt som samstemmig formidlet et inntrykk av at Norge hadde UFLAKS, fordi de tapte med et mål, er utrolig. Enhver - unnskyld uttrykket – idiot som så kampen, måtte se at ITALIA hadde uflaks, fordi de ikke vant minst 5-1. Så er da kanskje journalistene enda større idioter enn ”mannen i gata”.

Enhver som så kampen kunne ikke unngå å erkjenne at det må noe radikalt til, for at Norge skal ha sjanse til å hevde seg i kvalik-gruppa. Nå skjer det heldigvis av og til radikale ting i fotball. Men de må også fremmes. Man scorer aldri tilstrekkelig med mål ved å preke seg ør om en ”ny ballbesittende, offensiv spillestil med et positivt tenkende lag med godt samhold, som skal yte, skape prestasjoner i verdensklasse, og gi stolte øyeblikk” - hvis forutsetningene ikke er til stede.

Med så dårlige spillere, trenger man en Drillo. Eller en Klinsmann. Det nytter ikke med en vanlig god trener. Det er det mange land som har – og mye bedre spillere.

Du trenger en trener som har nye, egne ideer, som kan plukke spillere som passer sammen, menneskelig sett, og fremfor alt fotballmessig. En som kan se muligheter som ligger hos de enkelte spillerne, og komponere laget slik at deres komplementære egenskaper gir styrke, en som kan formidle sin overbevisning til spillerne slik at de tror på den, slik at det virker fornuftig og interessant på treningene, spillerne må få en gnist, en virkelig lyst til å spille landskamper, til å treffes til treningene, en gnist som ikke bare kommer fra den rette markedskommunikasjonsspråket treneren forer laget med. Det var noe av alt dette, og mye mer, som gjorde laget sterkt under Drillo. Hans videnskapelige videoanalyser av kampene, hans orientering til spillerne på neste samling, med utdeling av plusser og minuser for konkrete handlinger i kampene, hans fysiske tester som ble sammenlignet fra gang til gang, slik at man kunne belegge delprestasjoner med fakta.

Det er mye av dette Jürgen Klinsmann har begynt med, siden han overtok det tyske landslaget, før Østerrike-kampen i august. En mann med en positiv innstilling, en mann med en utrolig driv, med tro på egne, i tysk fotball revolusjonerende treningsideer, som er i ferd med å innføre samme begeistring og tro på egne ferdigheter som Drillo i sin tid gjorde. Og som Eggen gjorde i Rosenborg.

Og vips – ingen hadde trodd det var mulig – men plutselig spiller det tyske landslaget som i sine glansdager, og det i et land der landslaget, bortsett fra i VM 2002, har spilt falitt helt siden EM 1996. Klønete spillere, langsomme, ballteknisk svake, uten den nødvendige tro på sitt eget lag, spilte i årevis dårlig fotball, for så å kvalifisere seg med et nødskrik til turneringene, der de ble hjemsendt tidlig, uten ære.

Det er like utrolig at Tyskland for to dager siden dominerte kampen mot Brasil, med flott offensivt spill, som at Norge har blitt så dårlige på så kort tid.

Hvis det ikke skjer noe revolusjonært med kvaliteten på norske spillere, eller et geni overtar treneransvaret, og i tillegg har flaks de første månedene, inntil det nye har ”satt seg”, er det Goodbye Norway – og det for lang tid. Da kan nordmenn like gjerne holde seg til ski.

 Bundesliga-siden 

 Tyskland-siden 


Alt om Myggen i Bundesliga:

Myggen i München - en bred oversiktsartikkel med bilder
- før katastrofen

30. nov. -01:
Myggen sinna på trener'n - satt ut

25. nov. -01:
Myggen stod over da 1860 vant 3-1 i Freiburg

18. nov. -01:
Om Myggen, Sørensen og Berre

8. sep. -01:
Myggen dundret ballen til himmels
og
- Riseth pirket den i goalen

3. sep. -01:
Saftig kommentar til
Polen - Norge

25. aug. -01:
Myggen vant 10-0

 

 

Men landslaget var like ille for nøyaktig tre år siden...

 

10. okt. 2004:

Sepp Maier sparket som målvakttrener på landslaget

Ba reservekeeperen gå å henge seg

Den gamle keeper-kjempen fra Bayern München på 70-tallet, og verdensmester fra 1974, Sepp Maier, fikk i dag sparken etter å ha vært landslagets keeper-trener siden 1987.

Det var hans femte sjef, Jürgen Klinsmann, som ikke nølte lenge etter at Maier for andre gang på kort tid uttalte seg nedsettende om Jens Lehmann, som i lang tid har vært reservekeeper bak Oliver Kahn.

-Lehmann kan gå å henge seg, Kahn er den beste, skal han ha uttalt etter at Lehmann har ytret i pressen at han satser på å stå i det tyske landslagsmålet under VM på hjemme-bane i 2006.

Det hører med til historien at Sepp Maier er keepertrener også i Bayern München, der Kahn står mellom stolpene.

(Annonse)
Gaveboken til alle lyrikkelskere:
Goethe skrev mange interessante dikt:

„En bok som vekker både glede og ettertanke.“

Ola Bruun, Harstad Tidende

Pris kr 228,-

hos Haugen Bok!


Bestilling:
Et klikk på Haugen Bok tar deg rett til hver av bøkene.
Du fyller ut navn og adresse, og får sendt bøkene portofritt hjem i postkassen, vedlagt innbetalingsgiro.
Leveringstid ca. 5 dager.

28. okt. 2004:

Jørn Andersen sparket som trener i Oberhausen

Jørn Andersen overtok jobben som trener i Oberhausen sommeren 2003, og sørget for at laget ble årets over-raskelse i 2. Bundesliga sesongen 2003/04. I mai manglet de ett eneste poeng på å rykke opp i 1. Bundesliga.

I den nye sesongen har imidlertid det meste gått galt under poeng-sankingen, og laget ligger nå på nest siste plass, etter 10 serierunder.

-Den sportlige tilbake-gangen var utslagsgivende, vi måtte handle nå, uttalte Oberhausens visepre-sident Manfred Rummel etter endt gjerning, og opplyste at co-trener Jürgen Luginger foreløpig overtar ansvaret for laget.

Dette er den første treneravskjeden i 2. Bundesliga denne sesongen, og den 293. i det tyske Underhuset (2. Bundesliga) siden 1981.

15. juni 2005:

Jørn Andersen ansatt som hjelpetrener i Borussia Mönchengladbach