En søt ung mann i et fremmed
land. 1860 München kalles
”løvene” pga. den bayerske
løven de har i klubblogoen.
Men Myggen er bare en liten stjerne i Bundesliga...

Sørlandets mest berømte fotballsønn siden Matta Mathisen, Myggen Mykland, har tatt fatt på sin 2. Bundesligasesong. Det viktige andreåret begynte – akkurat som førsteåret, meget lovende, med seire og storspill i sommerens Intertoto-cup. Inntil engelske Newcastle den 25. juli ble et hinder for stort. Siden har det gått nedover – med kneskade og sisteplass på tabellen – inntil seieren i Bremen sist helg.


Av Odd Magne Hansen
Myggens første år i München ble en karrierevandring gjennom dype daler og opp på halvhøye topper. Akkurat slikt som landskapet i Bayern er så rikt på.

En annen ting Bayern er rikt på, er godt øl. Og det kan ikke være bare-bare å bo i Syd-Tysklands hovedstad med Risør-guttens ølrykte. Men la oss vente litt med den første halvliteren, først ta ballen, og siden mannen.


En ekte Bayer. Klubbpresident Karl-Heinz
Wildmoser ser ut som han kan ha drukket
noen øl i løpet av livet.
Et seriøst fotballgalt land – 209 landslagsspillere i Bundesliga
Fotball er noe annet i Tyskland enn i Norge. I et land der det vrimler av verdensmestere på og rundt banene, som spillere, trenere, funksjonærer, ledere – eller som kommentatorer i aviser og TV - med en liga som i inneværende sesong har 209 spillere som har spilt landskamper for tilsammen 53 land, derav syv spillere med landskamper for Brasil, kan selv den største helt risikere å måtte bli kjent med reservebenken.

At landet har vært verdensmester 3 ganger siden krigen, og at Bayern München, Hamburger SV, Borussia Mönchengladbach, Werder Bremen, Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt, Schalke 04, Borussia Dortmund og Magdeburg alle har vunnet titler i de tre store europeiske cupene, har satt spor hos den vanlige borger, hos trenere, journalister og spillere.Det ligger tradisjoner under hvert gresstrå på hver eneste bane. Fotball er viktig, og tas seriøst av nær sagt alle. Vel - bortsett fra et par boulevardaviser som selger sensasjonstitler...

Svensk landslagskaptein
Men at ikke enhver skrivefør tysker har et overveldende godt kjennskap til land lenger nord, viser en melding på hjemmesiden til Universitet i München. Da det ble kjent at Myggen var på vei til byen, slo de til med overskriften: ”1860 har inngått kontrakt med den svenske landslagskapteinen (!) Erik Mykland.”

Tatt i mot som EM-stjerne
Og det var ikke småforventninger som lå på Risør-guttens vevre skuldre, da han som fersk EM-stjerne ankom den tradisjonsrike arbeiderklubben,

Trener Werner Lorant. Bak dette blikket
ligger et vanskelig temperament.
stiftet 17. mai 1860, som turn- og sportsforening (TSV München von 1860). Klubben, som siden sitt eneste tyske mesterskap i 1966, i Bundesligas barndom, har måttet finne seg i å leve i skyggen av storebror Bayern München, og derfor lider av et ikke alltid godt skjult mindreverdihetskompleks.

Mens alle Bundesligastjerner med respekt for seg selv, i løpet av karrieren bør ha vært innom Bayern München, har 1860, som de i kortform heter her nede, måttet ta til takke med middelhavsfarere. Siden klubbens come-back i Tysklands øverste liga i 1994, har den hvithårete årgangstreneren Werner Lorant - med vekslende hell og humør - ført laget til tabellplasser mellom 14 og 4.

Den siste plasseringen ble oppnådd noen uker før Erik fra Norge – som den 3. nordmann gjennom tidene - kom til profftjeneste i München. De andre to, som hadde fått og tatt sjansen hos storebror, Einar Aas og Erland Johnsen, druknet blant stjerner, vriene trenere og Gud vet hva, og forsvant med ballen mellom beina til England etter kort tid.

Midtbanens drømmepar
Trener Lorant derimot, hadde allerede før Myggen ankom München, lagt sin elsk på Norges beste spiller i EM. Og Myggen stakk til høyre og venstre, fra første Bundesligaspark på ballen. Sammen med den eneste innkjøpte storspilleren i klubbens historie, den

Verdensmester Thomas Häßler.
1860 Münchens dyreste innkjøp
noensinne, og lagets store stjerne.
bittelille verdensmesteren Thomas Häßler, to ganger kåret til Årets spiller i Tyskland, utgjorde Myggen det pressen sporenstreks utropte til Bundesligas nye drømmepar på midtbanen. Mens Häßler allerede i 3. serierunde kom på ukens lag i fotballfagbladet Kicker, fikset og trikset Myggen seg til det samme runden etter.

To røde kort på seks dager
Imidlertid oppdaget pressekoret snart andre toner, og mini-paret, Häßler med 1,66, og Myggen med sine 1,72 uten fotballsko, ble senest etter Myggens rå takling av Bochums Yildiray  Bastyrk - da 1860 i slutten av november forsvant ut av den tyske cupen med 0-5 hjemme på Olympiastadion - besunget som problempar. For like i spillestilen, og går i veien for hverandre, het det plutselig.

Da Myggen presterte en keeperredning i vinkelen mot Parma, i UEFA-cupens 3. runde, var dalbunnen nådd. Utvist - for andre gang i løpet av seks dager. Det var i denne kampen Thomas Hässler i forbitringen over 2-0 målet til Parma tre minutter før slutt, rasende dundret ballen - fra kort hold - rett i ansiktet på en fotograf fra München-pressen. Mannen måtte innleveres på sykehus med nakkesleng og hjernerystelse. Det vites ikke om Hässler siktet på fotografen, eller om det var et vådeskudd. Men de fleste har oppdaget at store deler av 1860 München periodevis har et meget anstrengt forhold til en spesiell avis i München.

En dumhet
Dommerkontrolløren Manfred Amarell kommenterte Myklands røde tackling slik: "En ren dumhet, og totalt uprofesjonell oppførsel. Den som gjør slikt, skader ikke bare seg selv, men også sin klubb."

Altså, nix mehr mit Traumpaar.

På ølfylla
Dette var omtrent på den tiden Myggen gikk på ølfylla i Oslo tre netter før landskamp, og en annen sørlending samtidig utga bok om ham, der mer fyll kom fram. Turbulensen i den forbindelse, landslagsneiet og pressehetsen, alt oppstyret gikk neppe sporløst forbi den følsomme Myggen. I det Nils Arne Eggen stilte spørsmål ved hans menneskelige kvaliteter, dalte Myggens fotballkvaliter ned på et middelmådig nivå. Og Myggen lukket munnen med syv segl, bare en pressemann viste seg i hundre meters omkrets. Null mer Myggen-sitater hverken i norsk eller tysk presse. Journalister som tastet seg frem på mobilen, hørte intet annet enn ringetoner. 

Lite er nytt under Sørlandsolen
Men igrunnen er det lite som er nytt under Sørlandssolen. Vi som opplevde sommere i Kristiansand på slutten av 70-tallet, vet at det at Startspillere drikker øl, ikke startet med Erik Mykland. Det er nye er at en tidligere Startspiller har internasjonal suksess, blir Norges største fotballstjerne, og den beste spilleren på et landslag som har hatt resultater uten sidestykke i Norges lange, og før Myggens tid, triste fotballhistorie. Og at pressen i løpet av denne tiden har mangedoblet antall vaktsomme og ”moralkritiske” øyne, og sensasjonslystne fingertupper. Og hovedpersonen selv har sant og si bidratt med utallige, personlige inn- og utspill i pressen i 90-årenes løp.  


Drar du til Bayern, kan du
kjøpe 1860-pils, ”løveøl”.
Myggpils finnes foreløpig ikke.

Foto: Odd Magne Hansen
Avslappet forhold til alkohol
Vi tipper derfor at det kjennes deilig å være i et land, der det store flertallet har et avslappet og naturlig forhold til alkohol. At en spiller eller leder tar en øl eller flere, er en del av hverdagen, som ingen reagerer negativt på, før en Effenberg eller annen berømthet skeier ut med brutalitet i natten. Bayern München er et av mange lag som har et ølbryggeri som sponsor. De har nettopp offentliggjort et bilde av et samlet lag i fotballdrakter - der hele stallen smiler lystig med en full halvliter i hånda.

Bryggeriet Löwenbräu, en av 1860’s sponsorer, har – muligens til glede for norsk avholdsbevegelse - foreløpig vært litt mer beskjedne med sitt billedmateriale.

Enhver småklubb har egen ølrestaurant
Men Myggen selv kan gjerne ta en øl i klubbrestauranten etter trening, i et land der enhver bittelille fotballklubb med respekt for seg selv, har egen ”ølhave” (Biergarten) ti meter unna banen. Og i Bayern prydes bensinstasjonenes hyller av ølbokser i 1860’s lyseblå draktfarve. En premium pils med svakt bitter maltsmak, og 5,2% alkohol, ifølge teksten. Godt, ekte Bayersk øl.

Operasjon og presseboykott
Etter en vårsesong som delvis gikk i vasken pga en lyskeoperasjon i januar, var Myggen lei fotball og spørsmålshungrige journalister, og uttalte til store overskrifter i Fedrelandsvennen at han hadde gitt sitt livs siste avisintervju. Den uttalelsen stod ved lag helt til samme avis besøkte ham for to uker siden – kun to måneder senere! Plutselig smilte den langhårede Risørmannen mot leserne i sommersol fra klubbens uterestaurant. Mannen som ifølge Sport Bild har Bundesligas nest lengste hår, og tynneste kropp. Mannen som allerede før Bundesligastart hadde opphevet presseboykotten av tysk presse, og samtidig halvt spøkefullt uttalte at han tar skjegget den dagen 1860 vinner Bundesliga, og helt alvorlig at han mener laget kan slå hvem som helst.

Da ble det fem kamper på rad uten seier, fire av dem med klare tap. Før det endelig løsnet i Rune Bratseths tidligere hjemby Bremen sist helg. 3-1 seieren var fortjent, og ”Erik der Wikinger” kom på ukens lag i flere aviser.

Kan bli stjerne
Likevel, vi tilstår både klubben og Myggen de fleste muligheter. Både han og resten av laget spilte flott fotball i sommerens Intertoto-kamper. Den lille Risør-gutten, med sin teknikk og personlighet, burde ha mulighet til å bli en nordstjerne på Bundesligahimmelen, særlig hvis laget skulle finne på å havne høyt på tabellen. Om ikke av høyeste lysklasse. Hans fotballmessige Bundesligaminus er hans nesten totale mangel på målteft, ligaen har et utall gode midtbanespillere som også har en viss presisjon og kraft i målfoten.

Intet annet enn den nære fremtid gir svaret på om Sørlands-Myggen kan nå opp på samme stjernestatus som Arne Larsen Økland, Jørn Andersen, Rune Bratseth og Jan-Åge Fjørtoft nøt godt av.

Første delsvar gis i cupens førsterunde i ettermiddag. Der vil det garantert ikke vrimle av verdensmestere på eller rundt banen. Motstander er amatørlaget Würzburger FV.


Øverst til venstre, den nye treneren Peter Pacult. Under ham, Werner Lorant. Vidar Riseth er nr. 7 fra venstre bakerst, verdensmester 1990 Thomas Häßler nederst til venstre. Myggen nede til høyre.


Alt om Myggen i Bundesliga:

30. nov. -01:
Myggen sinna på trener'n - satt ut

25. nov. -01:
Myggen stod over da 1860 vant 3-1 i Freiburg

18. nov. -01:
Om Myggen, Sørensen og Berre

8. sep. -01:
Myggen dundret ballen til himmels
og
- Riseth pirket den i goalen

3. sep. -01:
Saftig kommentar til
Polen - Norge

25. aug. -01:
Myggen vant 10-0

19. aug. -01:

Myggen på rundens lag
da 1860 vant 3-1 i Bremen

13. aug. -01:
Råferskt intervju
med blid Myggen
*


Gavebøkene til alle lyrikkelskere:

En unik samling sonetter skrevet av Odd Magne Hansen. Til slutt i boken er det tatt med 20 Goethe-sonetter oversatt til norsk.

Spar kr 49,-!

Før kr 248,-

Nå kun kr 199,-

hos Haugen Bok!

 
 
Goethe selv skrev også interessante dikt:

„En bok som vekker både glede og ettertanke.“

Ola Bruun, Harstad Tidende

Pris kr 228,-

hos Haugen Bok!


Bestilling:
Et klikk på Haugen Bok tar deg rett til hver av bøkene.
Du fyller ut navn og adresse, og får sendt bøkene portofritt hjem i postkassen, vedlagt innbetalingsgiro.
Leveringstid ca. 5 dager.

12. aug. -01:
Myggen på tribunen
1-1 hjemme mot Hamburg

5. aug. -01:
Libero Riseth best,
men 1860 tapte igjen
*

2. aug. -01:
Tysk avis:
Myggen en portstolpe
*

29. juli -01:
Myggen gikk slalåm*

28. juli-01:
Myggen og Riseth tapte 0-4 i ligaåpningen
Alle kampresultater

7. juli-01:
Makrellfotball av Myggen i Intertoto


OBS:
Før 1. juli 2001 ligger de ferskeste nyhetene nederst i denne spalten.

Erik Mykland i
Bundesliga

Myggen utvist for rått spill

"Lorant ut"-rop under kampen mot Køln

Myggen utvist igjen

Intervju med 1860-trener Werner Lorant

Thomas Hässler skjøt journalist på sykehus!

Hässler banens beste da 1860 vant uten Myggen

Lorant: Jeg satser fortsatt på Myggen
(18.12.00)

Mykland foran Thorstvedt og Einar Aas

Høstsesongens nordmenn i tall

Julebord hos FC Bayern München

Fjørtoft forbi Rune Bratseth

Vårsesongen 2001:

1860 slått ut av Masters av 2. divisjonslag

Mykland ventes spilleklar etter lyskeoperasjonen i mars

16. feb 2001:
Fire friske nordmenn kunne spilt:
1860 München - Eintracht Frankfurt

Kampfakta 3. mars 2001

Kampfakta 11. mars Kaiserslautern - 1860 München

Tabell 11. mars 2001


20. mars 2001:
Riseth underskriver i München til 2005!
Celtic får 12,5 mill. kr.


28. mars 2001:
Tysk avis: Mykland røyker, drikker og spiller god fotball!


7. april 2001:
Mykland og Riseth spilte da 1860 tapte for Bochum


Myggen tok ferie ei uke før tida


18. juni 2001:
Myggen overtar drakt nr 7


25. juni 2001:
178 spillere bedre enn Myggen?
Riseth på 185. plass!


 Bundesliga-siden