10. juni -99: Tysk cupfinale:

Werder Bremen ydmyket Bayern München

Werder vant på straffer - keeper Rost reddet Lothar Matthäus' avgjørende straffe

Den tyske cup-finalen for 76 000 tilskuere på Olympiastadion i Berlin - Kjetil Rekdals hjemmebane - ble en langt mer spennende enn velspilt batalje. Til tider i første omgamg var Bayern ikke til å kjenne igjen fra sine mange gode kamper i år.

Flere av spillerne, som Effenberg, Basler og Jancker, opptrådte i store deler av 1. omgang på en måte som virket usympatisk, både overfor motspillere, medspillere og dommer. Gemytter i kok, og spill utenfor enhver lærebok - Bayern hadde neppe ventet den motgangen de møtte etter at Werder gikk opp i 1-0-ledelse før 4 minutter var gått. Ingen flyt i spillet, Matthäus spilte sentralt på midtbanen, men var nesten ikke med i spillet, og stod mest nærmest ubevegelig parkert. Nesten like ille med Effenberg, som er blitt årets største Bayern-stjerne, knapt foran Lothar, etter at den glimrende brasilianske landslagsangriperen Giovanne Elber ødela kneet i mars.

Vel, Lothar våknet faktisk like før pause, hadde et par bra "scener" - som man uttrykker seg på tysk - der han fikk ballen, gikk frem og knallet til. Men bommet på mål. Dog, da uret viste mer enn 45 minutter, mottok han atter ballen, forserte noen steg - og vips, der vippet han ballen i en genial pasning skrått over forsvarsrekka til Bremen, Effenberg tok ballen i lårhøyde, på direkten til Carsten Jancker, han lot den sprette en gang, kom skrått på goallen, men panget den inn bak Rost. 1-1! Bayern reddet muligens garderobefreden i pausen.

Iallfall kom de på banen som et annet lag 15 minutter senere, flere med smil over leppene, og særlig spillemannen Basler smilte ofte. Spillet gled også mye bedre, men stort sett hadde Bremen kontroll med millionærgutta til trener Ottmar Hitzfeld.

I 2. omgang var gamle Lothar igjen den gamle - som en ny mann, som vandret over store deler av gressteppet, og gikk på flere glimrende raid, mer og mer mot slutten av kampen. Lothar ville vinne, og hvis de andre ikke greidde sørge for det, skulle han gjøre det selv! I 2. omgang var lille Lothar stor. Og i det 89. minutt var han plutselig stormet inn litt skrått foran buret, ballen kom via motspiller, Lothar, skadet med blod på nesa, som rant nedover mot tennene, strakk fram den korte foten, alle så læret i nota, men Rost reddet. Rost - banens beste, kampen sett under ett.

Lothar spilte som en villmann med eleganse mot slutten av kampen - besatt av tanken på å vinne sin siste tyske cup-finale. Alt tyder på at 38-åringen veksler til New York Metro Stars i vinterpausen, dvs. til nyttår.

Ekstraomgangene var ikke mye å skrive hjem til Norge om - tempoet dalte og rommene økte i størrelse. Begge lag hadde sjanser, men keeper Kahn og keeper Rost stod stødt. Og Lothar avsluttet også 2. ekstraomgang som "ein Wilder", men det ble bare nesten mål.

Todt missa ei straffe for Werder - og alt så ut til å bli Bye, Bye Bremen, men så bomma en overlegen og nonchalant Stefan Effenberg på målet. Høyt over, etter tre slappe stegs fart. Dermed var det å legge ut på strafferunder á et skudd pr lag, første målet vinner, dersom motparten bommer. Werder traff. Dermed ble Lothar tvunget til ellevemeters-punktet av Hitzfeld, etter å ha nektet i de fem innledende straffene. Lothar skjøt 75 cm over bakken, og like langt fra stanga. I suveren stil slo Rost ballen tilbake til Lothar, som med et sjokkert steinansikt ikke fant noe hull i gresset han kunne dukke ned i. En aldri så liten tragedie for en mann som setter sin ære i læret - og kanskje så mye ære at han av og til tar litt skade av det. Det er tøft på toppen for en vanlig, enkel sjel.

Nå har tysk fotball sommerferie, til landslaget skal møte Brasil på bortebane 24. juli.


 Matthäus' meritter 

Les også:

Rekdal og Hertha vinner

Rekdal og Hertha 1-1 mot Bayern München

Rekdal og Hertha vant igjen, 2-0 mot Rostock

Rekdal i Champions League

Om Fjørtoft:

Fjørtoft til Frankfurt

Tysk presse

Debuten

Hjemmedebuten

Matchvinner

Om Lothar Matthäus:

Landslagskaptein igjen

Landslagstrener om to år?

Kjempekamp av Lothar da Moldavia ble smadret 6-1

Odd Magne Hansens hjemmeside

 Bundesliga-siden 

All tekst: ©Brage Forlag