5. juli -99. Kvinne-VM:

Utviklingen løper langt raskere enn de norske spillerne!

Tiårets nederlag for norsk landslagsfotball

Vi tilstår det med en gang: Vi er ikke eksperter på norsk kvinnefotball. Men som TV-seer så vi vår del, inntil VM-tittelen 1995. Norge spilte fremragende fotball i det mesterskapet.

Et forbehold til: Fotball er ofte uberegnelig, fordi 11 spillere skal ha dagen samtidig, og ikke bare enkeltvis, men i forhold til hverandre og motstanderen. Derfor: Kanskje valser Norge opp med Brasil i bronsefinalen. Men vi tror det ikke.

Etter ikke å ha sett et norsk kvinnelandslag på 4 år, fikk vi en aha-opplevelse da vi så USA-Brasil i semin. Tempoet var mye større, og ballbehandlingen og forsvarsspillet mye bedre enn det en så for 4 år siden. Vi spurte oss selv: Kan det norske laget virkelig holde samme klasse?

Svaret kom promte, da vi så utdrag av Norges kamp mot China i morges. I denne kampen var forskjellen mye større enn vi fryktet! For Norges del håper vi ikke kampen var representativ for lagets styrke.

Likevel er to ting krystallklare. For det første: Spillerne på USA, Brasil og China beveger bena mye raskere enn de norske! Det er de norske spillertypene som ikke holder mål. La oss ta sammenligningen med Brasil og China først. Spillerne er gjennomsnittlig mindre og lettere enn de norske. Korte ben må nødvendigvis bevege seg hurtigere enn lange, for å holde samme fart fremover. Små spillere har derfor en fordel, når de først har ballen under kontroll, i nærkamper og på små flater. Avstanden mellom ballen og foten er i snitt større for en langbent spiller, og vedkommende bruker derfor gjennomsnittlig lenger tid på å nå den, når avstanden til ballen er kort. Man sier at noen, oftest små spillere, har ballen klistret til foten. De fleste store teknikere var små, jfr. Maradona, Pele, Kniksen, Drillo - eller Marianne Pettersen, for den saks skyld.

Store typer kan selvsagt også være tekniske og ha god ballkontroll, særlig i dagens herrefotball, der tyngde og styrke også er viktig, gjennom holding og dytting, slik at motstanderen vanskeligere kommer til ballen. Han dyttes ganske enkelt vekk. Vel, det var herrefotballutviklingens mest iøynefallende trekk de siste 20 årene. Der er dyttingen kommet for å bli.

Men damene dytter mindre. Da har de små teknikerne bedre muligheter. Og de norske spillerne var ikke bare langsommere i benflytningen, topphastigheten var også svakere! Og når i tillegg ballbehandling og teknikk er flere klasser svakere enn motstanderens, er det over, ut og adjø på lange fotballbaner.

Når de norske må holde 100% topphastighet for å følge motstanderen når hun løper med 90%, da holder heller ikke kondisjonen, fordi de må gi 100% hele tiden, mens motstanderen kan roe ned i nitti, eller sogar kanskje 50%, fordi de også er pasningsikrere.

USA har annerledes spillertyper enn China og Brasil, og har en del store spillere på laget. Men de har mer tempo, kondisjon og teknikk i kroppen enn de norske store, trege! Og jobber for hverandre hele tiden, uten pauser. Hvilken innsats!

Mens de norske spillerne mot China nærmest så ut som store, klumpete og keitete håndballspillere, virket chineserne som en mellomting av utøvere av rytmisk sportsgymnastikk og balettdansere.

Vi sier adjø til dagens norske landslag i verdenstoppen, og ønsker en raskere og teknisk bedre utgave velkommen i fremtiden.


PS:
Vi mener ikke at Norge bør bannlyse alle store spillere, men de store som slipper til, må være hurtigere og bedre med ballen enn dagens spillere er. OG: Når den individuelle klasseforskjellen er så stor på så avgjørende ferdigheter, da hjelper i det lange løp heller ikke et eventuelt verdens beste system og/eller verdens beste organisering!


Tyske herretitler
 Herrespillere med flest landskamper i verden 
 Bundesliga-siden 
Les også:

Rekdal og Hertha vinner

Rekdal og Hertha 1-1 mot Bayern München

Rekdal og Hertha vant igjen, 2-0 mot Rostock


Om Fjørtoft:

Fjørtoft til Frankfurt

Tysk presse

Debuten

Hjemmedebuten

Treneren sparket

17. runde

Norske i Bundesliga

Matchvinner

På rundens lag

Forhåndsomtale Bayern-Frankfurt

Nok en trener sparket

Uavgjort mot Hamburg

Seier mot Werder Bremen


Om Lothar Matthäus:

Landslagstrener om to år?

Odd Magne Hansens hjemmeside
Til toppen

17. mai:
Fjørtoft: -Nürnbergs seier over Bayern München var så sikkert som amen i kjerka!
Jan Åge Fjørtoft er i motsetning til mange andre ikke overrasket over dumpekandidaten Nürnbergs hjemmeseier over mester München. Og fortsetter: -Det var også klart, at det i Werder Bremen finnes så mye substans, at de kan berge seg fra nedrykning. Trenerskiftet fra Werner Fanz til Jörg Berger kom sannsynligvis for sent for oss. Men vi skal satse alt på å vinne de to siste kampene, det vil gi oss 37 poeng. Det kan rekke. Det verste ville være ikke å virkelig forsøke, mente Fjørtoft ifølge fagbladet Kicker.

Vi registrerer at vi denne gang kom likt ut med "Kicker" for Fjørtofts karakter. De ga også en solid 3'er (+intervju).

All tekst: ©Brage Forlag