LOTHAR MATTHÄUS SNUDDE KAMPEN

Av Odd Magne Hansen, 18. november 1998

Idet øvre stjerne i stjernebildet Orion steg opp over Gelsenkirchen stadion i Schalke, tok den langt mer lysende stjernen Lothar Matthäus ballen med seg langt nede på egen banehalvdel, avanserte i myke kliv til midtstreken, og slo en i lengderetningen snorrett silkepasning som dalte ned på foten til Olaf Marshall, som var ballen opphengt i en styrt minifallskjerm. Fullstendig fri kunne han trille ballen forbi den hollandske keeperen. Det til da nesten lydpottetette forsvaret til Nederland hadde plutselig vidåpnet seg som en nedblåst låvedør. Den geniale silkefotballfoten til Lothar Matthäus hadde gjort det igjen.

I en kamp der VM-firer Nederland hadde kampen totalt under kontroll i 1. omgang, ble det andre baller i 2. omgang. Et kamplystent tysk lag, anført av den stadig sikrere og spillegladere 37-årige liberoen Lothar, rev faktisk til seg initiativet, fikk sving på spillet, og kom frem til en del som begynte å ligne på sjanser. Hollenderne mistet all trolldomskraft, og ble tildels drevet over på defensiven, før Lothar med hoftesmerter (noe gamle folk jo ofte har) forlot banen til applaus i det 70. minutt. Dermed falt det tyske spillet øyeblikkelig flere hakk, og hollenderne utlignet overtaket til tyskerne, som likevel greidde å kjempe seg inn til et for dem for tiden hederlig 1-1 resultat.

Kampen sett under ett, tapte Nederland kampen på sin ineffektivitet. Tre 110% sjanser ble spolert i 1. omgang, samt en fra fem meters hold kort før slutt, etter en utrolig reaksjon av keeper Kahn.

Om det 3. comebacket til Lothar Matthäus på landslaget må sies å ha vært vellykket, kan comebacket til den 29-årige storrøykeren og nattalkoholravnen Mario Basler karakteriseres som en katastrofe. Han ble meget korrekt byttet ut etter 72 minutter. En bortimot like stor katastrofe var siste sesongs toppscorer i italiensk serie A, den nye tyske kapteinen etter at Klinsmann la opp fotballstøvlene i hylla og emigrerte til USA, 30-åringen Oliver Bierhoff. Den for en skadet Ulf Kirsten (32 år) etter 20 minutters spill innvekslede 32-årige spissen Olaf Marshall, overgikk langt både Kirsten og Bierhoff i alle spillets deler og faser.

Statistikerne har kommet frem til at gjennomsnittsalderen på dagens tyske lag er drøyt 28 år. Om de fikser kvaliken i en gruppe av C-nasjoner, ser det ut til at de nok en gang, ved EM i år 2000, vil stille med et halvt old-boys lag, anført av den da 39-årige evighetsmaskinen Lothar Matthäus.


Matthäus, forhåndsomtale        Bayern-Brøndby        home        Til toppen

Til