COMEBACK FOR VERDENSMESTER MATTHÄUS

18. november 1998 spiller Tyskland landskamp mot VM-firer Holland. At den 37-årige rekordlandskampsspilleren Lothar Matthäus atter en gang gjør come-back, sørger for schwung i tyske aviser. Lothar - eller Loddar - som de sier på Bayersk - er ingen smågutt i fotballhistorien. Flerårig proff i Inter, verdensmester, verdens beste spiller 1990, UEFA-cupmester, tysk mester, cupmester osv...

Som libero i Bayern München de siste årene, har han gjort seg mest kjent som kritiker av Klinsmann og Berti Vogts - og dagbokforfatter i store opplag. Det var for halvannet år siden, og da måtte han ta av seg armbindet og gå som Bayern-kaptein. Så ille med de ivrig pressemeddelte verbale knivstikkene til Loddar har det vært - særlig før EM i England, fordi han ikke kom på landslaget - at noen har lurt på hva han mangler under den mørke luggen.

Nåja, Erich Ribbeck, ny teamchef for det tyske landslaget, synes etter pressebilder og -berettelser å dømme å være bortimot forelsket i Loddar, og har kalt ham inn på gressteppet til sin 130. landskamp. Den første fant sted for 18 år siden - mot Holland.

130 landskamper er intet lite landskamptall, og hadde det ikke vært for ausbootingen av Berti Vogts, hadde 150 vært passert med god margin. Og så god var gamlingen i vår, at selv Berti tok Loddar til nåde igjen, og et relativt glansfullt come-back var et faktum. For nasjonens muligheter til ære, ble Klinsmann og Matthäus perlevenner igjen. At Deutschland gikk på ei landmine mot Kroatia i VM, skyldes ikke prestasjonene til Loddar.

Ellers har denne glansfulle spilleren sørget for overskrifter igjen - noe han forøvrig gjør hele tiden. Særlig i Tysklands eneste landsdekkende tabloidavis Bild Zeitung, som vel å merke har Aftenposten-format. Der har Loddar en meget god journalistvenn, og hovedoppslaget på førstesiden står alltid åpent for ham, når han måtte føle for det. Det er rett som det er, og ingen skal kunne påstå at gamlegutten mangler følelser!

At Loddar nå står i kjempefare for å miste plassen som libero på Bayern München, skyldes skadeavbrekk. At han midt under sykemeldingsperioden dro på skitur i Alpene, for å være med på filminnspilling, satte følelsene i sving has Bayerntrener Hitzfeld. 45 000 kroner i bot, og trusler om at også Loddar må vise fotballprestasjoner gode nok til å forsvare plassen på laget!

Landslagstrener Ribbeck derimot, satser nå på den pasningssikre gamlingen fram til EM-sluttspillet i år 2000. Dette har fått Günter Netzer, tidl. verdensmester og nå fjernsynsekspert, til å ta ordet absurd i sin munn. For en gangs skyld holder Loddar kjeft, og bare smiler.

Stjernen har knapt rukket å spille kamper igjen etter sitt flerukes skadefravær med innlagt skitur, før det braker løs mot et av verdens beste landslag. Noen sier han er blitt langsom, noen at han mangler kondisjon og legger inn lange pauser, og noen at han er blitt nervøs og usikker etter å ha forårsaket TO baklengsmål mot Barcelona på hjemmebane i Champions League. Det endte 2-2.

Loddar er multi-multimillionær i mark, er skilt to ganger, sender Flo-pasninger langt mer presist enn Bjørnebye, og kortpasninger nesten av Maradona-klasse. Teknikk og nærkampstyrke er fremragende. Når han bare er i form.

Dessverre tyder litt på at så ikke er tilfelle, selv om han før skadeavbrekket for seks-sju uker siden var briljant. Skulle alt gå på ræva på onsdag, kan det hende landslagsringen har begynt og sluttet med samme motstander - verdenselitelaget Nederland.

Kampen      Bayern - Brøndby      Feb.99: Med landslaget i USA

Home      Til toppen     Bundesliga-siden