Fjørtoft Bundesligastjerne fra 1. minutt! _________________________________
Banens beste i 1. omgang - bra, men sliten etter pause

Av Odd Magne Hansen, 27. november 1998

Jan Åge Fjørtoft fikk en debut i Bundesliga man bare kan drømme øm. Jobbet og slet, kom til sjanser, og spilte frem medspillere. Særlig en tunnell på Brasils tidligere VM-stjerne Cesar, to meter til venstre for straffemerket, fikk kommentatorene til å gå i fistel. Fjørtoft-gutten kom seg fri, men keeper Klos greidde å parere skuddet.

Jan Åge rostes av alle og enhver etter kampen. Frankfurts trener Ehrmanntraut sa begeistret: "Fjørtoft er en åpen type, som det er lett å få kontakt med. Han tar ofte selv initiativet i samtalene. Han tok initiativ på banen også, og gjorde en god kamp. En klar forsterkning." Dortmunds trener Skibbe: "Fjørtoft er en oksetype, med stor vekt. Til tross for at vi hadde Kohler og Cesar bak der, fikk han utrettet mye. Men jeg visste fra England at han er god, og var ikke overrasket."

Noen facts:
Fjørtoft får ballkontakt ute ved sidelinja allerede i første minutt, holder på ballen i nærkamp, før han leverer presist. Gir selvtillit.
10. min: En Frankfurter skyter i benet på en forsvarer, får ballen tilbake og sender den til Fjørtoft i straffefeltet. Mottakket sitter, og tunnellen på Cesar likeså. Stor sjanse, men Jan Åge er litt ute av balanse, og Klos parerer fra kort hold.

I 12. minutt tar Tore Pedersen ballen fra Möller, går mellom Cesar og Kohler og skaper en farlig kontring, før Chapuisat scorer fra 5 meters hold for Dortmund i det 13. min., etter flott forarbeid av Lars Ricken.

Kort etter mottar Fjørtoft ballen fem meter inn på Dortmunds banehalvdel, går alene, finter vekk Kohler og sender i vei en tung, knallhard suser fra 25 meters hold, 5 cm utenfor. Klos lå langflat, men det var plass mellom hans fingertupper og stanga. Synd!

17. min: Fjørtoft felt av Freund på 22 meters hold. Schneiders frispark går 5 meter utenfor.

23. min: Fem meter utenfor hjørnet av 16-meteren får Jan Åge et fremlegg fra siden. Han vrir seg og deiser til på direkten. Keeper må gi retur. Stor prestasjon.

24. min: Jan Åge trickser og finter som en brasse ved sidelinja. Blir felt, men uforståelig får han frisparket mot seg. Kommentatoren på den kodede kanalen Premiere er imponeres stadig, og betegner Jan Åge som en sympatisk type. Etter en halvtimes spill overtar Dortmund mer og mer initiativet i den til da jevnspilte kampen. Jan Åge jobber hel tiden som en hest, er til høyre og venstre, og hjelper nå også til i eget forsvar.

40 min: Jan Åge går og går med ballen, kommer seg fri fra skrått hold, og lobber legant over keeper. Dessverre også en halvmeter over tverrliggeren. TV-kommentatoren: "Fjørtoft wirbelt wirklich enorm", og et minutt senere: "Fjørtoft hevder seg sehr gut i nærkampene". Han river seg stadig løs fra forsvarsspillerne.

TV-kommentatoren i pausestudioet sier han er forbauset over hva Fjørtoft greier å utrette.

2. omgang åpner med at Dortmund tilriver seg initiativet. Etter 53 min. går Jan Åge med ballen, finter lett vekk en forsvarer, og spiller flott frem sin medspiller, men keeper Klos slår til corner, som etter litt frem og tilbake, fører til at Ralph Weber kommer fri og putter inn utligninga lavt i Klos venstre hjørne.

58 min: Fjørtoft dribler og går til dødlinja, men ballen dømmes ut.

61 min: Kohler feller Jan Åge som har kommet seg fri til dødlinja. Frisparket renner ut i sanden som gresset er strødd med.

Etter 63 minutter spilles en lang ball på store Salu, som fra midtstreken løper fra alt og alle, runder keeper og setter inn ballen fra skrå vinkel. 2-1 til Dortmund.

67 min: Fjørtoft gjør et flott fremspill, det ser ut til å bli ytterst farlig, men hans medspiller er en tiendel for langsom. Avklares.

67. min: Fjørtoft spilles gjennom, men alene med keeper er tåa ti cm for kort.

71. min: Fjørtoft spilles gjennom, men korrekt avblåst for en knapp offside.

Jan Åge i flott veggspill, men hans lagkamerat treffer ikke Fjørtofts fot igjen. I det 73. minutt tas Fjørtoft av banen. "En formidabel 1. omgang", mener Premiere-kommentatoren, "ikke rart han er sliten. Eine sehr ordentliche Debüt".

"Jeg er fornøyd med 1. omgang. I annen kom det for få baller bakfra", mente Fjørtoft etterpå, og fortalte at de siste dagene hadde vært sehr hektische, og at treneren hadde spurt ham før kampen om han var fit for fight, og hadde lyst til å spille.

"Ja, selvsagt, svarte jeg. Hadde jeg ikke hatt lyst til å spille foran en så fantastisk kulisse, så hadde det vært rart. Klart jeg sa ja."

Og selvfølgelig måtte Fjørtoft foran kameraet til intervju etter kampen. "Du byttet trøye med Cesar etterpå, hvorfor ville du absolutt ha hans trøye?" ville TV-reporteren vite. "Vi drev nesten på og byttet trøyer hele tiden utpå der, så jeg foreslo for ham at vi heller skulle bytte etter kampen", svarte Jan Åge med et strålende smil, "og det var han enig i."

Det var ikke smågutter Fjørtoft spilte mot i kveld. Borrussia Dortmund vant Champions League for to år siden, med omtrent samme stall som nå. Vi nevner i fleng: Möller, Hässler, Kohler. Alle verdensmestere med litt over og litt under hundre kamper for Tyskland. Brasilianerne Cesar og Dede. Salu. Chapuisat, storscorer i Bundesliga og for Sveits, med over 60 landskamper. Landslagsgutta Lars Ricken og Stefan Freund, osv.

Aldri har vel Jan Åge gjort en bedre kamp. Vi gleder oss til fortsettelsen!


PS: Kampen endte med en fortjent 3-1 seier til Dortmund. God kamp, underholdene, masse sjanser på begge sider, flest for Dortmund. Mange flotte angrep. Dortmund spilte litt Rosenborglikt, med lynsnare kontringer der ballen går gjennom midtbanen, men med en del stort sett lave, presise, lange baller. Fjørtofts norke lagkamerat, Tore Pedersen, ble byttet ut 10 min før slutt. Han gjorde en variabel, men alt i alt knapt middels kamp, i en sentral defensiv midtbanerolle.

27. november 1998. 63 500 tilskuere. Borrussia Dortmund - Eintracht Frankfurt 3-1.


Fra tysk presse, (Bild Zeitung):

"En fartsfyllt fotballkveld. Også taperne Eintracht var gode... 14. minutt: 1-0, Chapuisats 4. mål for sesongen. Men en smule overraskende var dog målet. For Frankfurt spilte seg frekt fram.

Fremfor alt denne nye nordmannen - Jan-Aage Fjortoft. Sportsdirektør Gernot Rohr har forpliktet angriperen fra den engelske 2. ligaklubben Barnsley. Fjortoft (31), 1,91 meter, 91 kilo.

Bare ut fra størrelsen en imponerende fyr. Og angivelig har han de tykkeste lårene i Skandinavia. Han har i alle fall bevist: I disse beina er det massevis av kraft. Frekt, hvordan han slår tunnell på Julio Cesar, men mislykkes mot Klos (10.). Uflaks, at hans skudd stryker stanga på utsiden (15.) Og hell for Dortmund at Klos pånytt parerer mot Fjørtoft (23.). Dortmund-manager Zorc: "Han gir forsvaret vårt en kjempejobb."

(Vi ber om undskyldning for språket, men slik skriver faktisk Tysklands største avis, Bild Zeitung. Mange mener avisen ødelegger det tyske språket. En av avisens journalister hjalp Lothar Matthäus da han skrev sin bok, "Tagebücher". Det ble vitset en del over det meget enkle språket i boken, og noen mente det var et under hver gang Lothar fikk til en fullverdig setning, med subjekt, predikat og objekt.)Jan Åge Fjørtoft og Ola By Rise er her fotografert foran spisesalen til spillerhotellet under USA-VM i 1994, etter seieren over Mexico, før tapet mot Italia. Som en ser er stemningen god! (Men de tjukkeste lårene i Skandinavia.... Dessverre er de godt skjult på bildet.)

Foto: Odd Magne Hansen.


Forhåndsomtale     Frankfurter Rundschau      Hjemmedebuten      Home

Til toppen                      Bundesliga-siden 


Fra en leser i Nittedal har vi mottatt følgende e-mail:
(som vi elskverdigst har fått lov å offentliggjøre)

Jeg var forresten innom artikkelen din med Jan Åge.

Jan Åge starter fra egen 16 meter-sone, dribler av elleve forsvarere og 15 angripere. Til slutt er han alene igjen med 10 keepere. Han lurer alle sammen, og har helt åpent mål, og kan bare sette ballen inn i nettmaskene. Men Jan Åge skyter dessverre i tverrliggeren. Synd fordi dette var virkelig en kjempesjanse. Jeg er sikker på at Jan Åge kommer sterkere tilbake senere.

Hilsen Jørgen Gvein


Hva mener herr Gvein med dette!!??!??           E-mail til Jørgen


Og Reidar Wester skriver:

Fin artikkel om Fjørtoft. Den fotballspilleren har mange liv.

Men hva mener du?