Bayern banka Rostock 4-0!

27. februar 1999
Fjørtoft utvekslet i 0-0 oppgjør hjemme mot bunnlaget

Den nye stjernen på Brasils landslag, Giovanne Elber, tackla Rostocks keeper 3 meter fra cornerflagget, gikk til dødlinja, og i trengt posisjon, skrudde han læret høyt tilværs, og direkte inn i den tomme nota. En opplagt kandidat til årets goal. 3-0 tre minutter før slutt, og den jevnspilte kampen endelig desidert avgjort til suksesslaget Bayern Münchens fordel.

Drømmegoal av Lothar
Men det var ikke slutt med det, Bayern München har bare stjernespillere på laget, og har hele 18 (atten!) mann i stallen som spiller, eller har spilt, på et eller annet landslag. Den som har gjort det flest ganger, Lothar Matthäus, mottok en frispark på venstresiden fra midtbanedirigenten Stefan Effenberg, som skrudde ballen høyt over samtlige spillere, og helt ut til en totalt umarkert Lothar. Helt alene et stykke utenfor hjørnet av sekstenmeteren fikk han allverdens tid til å sikte seg inn, på direkten - hel volley. Da går det som regel i dass, men den snart 38-årige Lothar beholdt roen. Et klokkerent treff, og ballen fór som et vannrett prosjektil forbi en forskremt keeper som bare gjorde noen merkelige bevegelser. 4-0. Nedrykkingskandidaten Rostock var de første 80 minuttene spillemesig best, men Bayern scora igjen flest.

Gill til til Danmark, Flo til England
Bundesliga er ellers blitt tynnere på norske innslag i løpet av vinterpausen, Thomas Gill til København, Håward Flo til Wolverhampton i England. Bare Tore Pedersen og Jan Åge Fjørtoft var på banen i går, og Fjørtoft forlot den etter 63 minutter. Eintracht Frankfurt oppnådde et flatterende 0-0 resultat hjemme mot det desiderte bunnlaget Borussia Mönchengladbach. Med det overlot de sin nedrykkingsplass til Hansa Rostock.

Stuttgart uten libero!
I neste runde, 6. mars, spiller Frankfurt "naboderby" i Stuttgart, som vel er bortimot det eneste laget i Bundesliga som etter vinterpausen spiller uten libero, med "Viererkette", som det heter på tysk. Det er sensasjonelt her, og hele landet følger spent med hvordan det går. Mange synes det er vanskelig å lære, og enkelte i pressen (som vel å merke har liten peiling selv!) har stilt spørsmålet om tyske spillere er intelligente nok til å forstå prinsippene i "Raumdeckung" og "Viererkette". Stuttgart sparket treneren til jul, Winnfred Schäfer, etter et halv år i tjenesten. Den midlertidige nye (frem til sommeren), Rainer Adrion, er fan av "Viererkette"-forsvar.

Bundesliga et drømmerike for Drillo
Tyskland ville sånn sett vært et drømmerike for herr Olsen fra Norge, men tyskerne har til nå ikke skjønt vitsen med å innføre utenlandske trenere. Spillere derimot, billig innført fra Øst-Europa, vrimler det av, og det regnes som en av grunnene til at tysk landslagsfotball har mistet forankringen i verdenseliten.

Alarmerende mange i pressen hevder at det laget som har de beste spillerne, vinner uansett system. Om ikke norsk fotballpresse kan invitere sine tyske kolleger til et lite seminar? En helg rekker neppe, noen måneder på fulltid er nok det eneste som kan åpne de lukkede tyske fotballøyne. Eller har norsk fotballpresse liten lyst til å drive utviklingshjelp?

Rekdal og Grodås spiller ikke
Schalke - Hertha BSC Berlin spilles søndag kveld. Men libero og kaptein Rekdal ble skadd etter 1 minutt forrige lørdag, i 1. kamp etter vinterpausen. Og Grodaas må nok fortsatt smøre tålmodigheten med klistervoks.


Bundesliga-siden

Lyst til å lese mer?    Tyskland-siden   har saken.

Home             Til toppen             All tekst: ©Brage Forlag