Politisk jordskjelv i Baden-Württemberg
Voldsom tsunami skyllet De Grønne inn i regjeringa
CDU regjerte sammenhengende i 58 år!

Helt siden delstaten Baden-Württemberg ble opprettet av okkupasjonsmaktene i 1952, har CDU hatt regjeringsmakta der. Folkevalgt! Men nå må den omstridte regjeringssjefen Stefan Mappus gå.

For i går skjedde sensasjonen: Partiet De Grønne ble nest største parti, og overtar regjeringa sammen med SPD, det tyske Ap. De Grønne ble stiftet på 70-tallet, og har siden hatt en jevn framgang i hele Tyskland, selv om det selvfølgelig har gått opp og ned. Nå, etter tsunamikjernekraftulykken i Japan, kom det til nå siste store gjennombruddet: For første gang blir en ”Grønn” statsminister i en delstat.

Partiet har i alle år gjort seg mer og mer troverdige blant befolkningen i miljøspørsmål, og etter at atomkraftverket i Japan flere ganger gikk i lufta, skal visstnok 75% av befolkningen i Tyskland være mot atomkraft.

En annen grunn til den store fremgangen for partiet i delstaten, er den årelange striden om gigantprosjektet Stuttgart 21, som De Grønne alltid var mot.

Valgresultat:
CDU: 39,0%
Die Grünen: 24,2%
SPD: 23,1%
FDP: 5,3%

Winfried Kretschmann blir den grønne statsministeren i Baden-Württemberg. Han blir 63 år den 17. mai.


Valgseiersfesten til Stuttgart21-motstanderne på Slottsplassen 27. mars 2011.

Det er de gamle 68-rne og gammelhippiene som har gått i bresjen for den folkelige revolten mot den 58-årige makta til CDU, som lyktes i og med de Grønnes valgseier på søndag.
Det var en uvirkelig seiersstemning i byen hele søndagen – stemningen var så markant at seieren stort sett ble tatt på forhånd, lenge før valglokalene stengte.
      Samleside for Stuttgart 21                                                                                        Tyskland-siden                                                                                        Tyske tekster / Deutsche Texte