10. desember 2008:

  Ski-gutt på prøvetrening i Stuttgart i snøvær  

Ung mann opplever unge gutters drøm

(Stuttgart) Etter 13 år mer eller mindre opphold i Syd-Tyskland, er vi ikke akkurat bortskjemte med å treffe på nordmenn. Når så plutselig, som et lyn fra klar himmel, en ung mann fra vår egen hjembygd er på prøvetrening i VfB Stuttgart, stusser vi ikke lite. Vi kan ikke annet enn å ta oss en tur på treninga, og treffer på Alexander Ruud Tveter fra Langhus, 17 år, spiller på A-laget i Follo Fotball.

Treninga denne første dagen foregår på en fuktig, men bra gressmatte i 3-4 grader over null. Klokka er tre på en mørkt overskyet desemberdag. Vi tar en prat med U19-treneren mens Alexander jogger oppvarmingsrunder med sine nye treningskamerater, drøyt 20 unge menn tilsammen.

-Ja, det stemmer, det er en nordmann på prøvetrening her nå. Men jeg har vært på ferie, og begynner igjen i dag, så jeg er ikke up-dated. Hvor gammel er han?
-17, svarer vi.
-Hm, da kunne han jo være aktuell for mitt lag også.
Interessen er tydekigvis vekket.
-Er han god? spør han.

Vi forteller at vi med skam å melde aldri har sett ham, men at hans trener i Follo mener han har alt som skal til for å gjøre proff-karriere.

Gutta jogger forbi.
-Han tror jeg det kan være, sier jeg, han bakerst der, til høyre.
-Ja, det tror jeg kan stemme, han med Adidas-støvlene, svarer U19-treneren for proffklubben VfB Stuttgart, tysk mester og Champions League så sent som for ett år siden.
-Det er rett som det er unge spillere på prøvetrening her, men det er ikke mange vi tar. De fleste må reise hjem igjen etter ei uke uten kontrakt. Det fins så mange gode fotballspillere. Og vi har en meget god junioravdeling selv.

Med disse opplysningene innabords forsvinner U19-treneren med raske, målbevisste skritt mot U23-trener Rainer Adrion som står midt utpå banen og leder det hele.

Godt kledd
Alexander har ikke bare Adidas-støvler, han har slank, høyreist kroppsbygning, er litt over gjennomsnittlig høy blant de nye kameratene, og elegant i brunlilla treningsdrakt med en steilende puma på ryggen.

En viking i puma-drakt. Tyskerne vet mye mer om vikinger enn nordmenn selv, og tror at nordmenn er noen vikinger som knapt føler kulde. Det er godt å se at Alexander er som oss: Kler seg bedre enn en gjennomsnitts tysk fotballspiller. Omtrent halvparten av gutta trener i kortbukser, Alexander har sort, langarmet undertrøye under den kortarmede treningsoverdelen. Og langbent bukse. Sorte hansker.

Spill på trang bane
U23-trener Rainer Adrion, som selv har vært ansvarlig for Bundesligalaget i flere kamper i „mellomtiden“ mellom sparkingen av en trener og ansettelsen av en ny en, samler spillerne rundt seg, gir instruksjoner, og piper i gang selve fotballtreninga: Spill 8 mot 8 på vanlige mål, som er plassert på begge 16-meterstrekene på den relativt korte treningsbanen. En spiller er plassert utenfor spilleområdet, på dødlinja, en på hver side av målet, skal stå der, og bare slå innlegg på direkten når han blir tilspilt ballen fra en medspiller i fint driv nedover samme banehalvdel. Det er omtrent de eneste gangene ballen beveger seg i lufta.

Alexander legger furiøst løs i et sprinttempo som imponerer iallfall oss. Beveger seg bra og mye, nesten alltid spillbar. Spiller ofte vegg når han blir spilt på. Han er rask på de første meterne, har et raskt førstesteg, som tyskerne sier.

Banelengden økes. De spiller etterhvert med begge målene på fem-meteren, 11 mot 11. Det er trangt, vanskelig å få til det fine, flotte spillet. Vi synes å se at Alexander ikke er fullt så pigg i steget lenger. Men det er en mørk sen-ettermiddag, og skumringen setter inn mot slutten, våre slitne, gamle øyne får litt problemer...

Trening med A-laget før "årets kamp"
Mens spillerne jogger seg ned igjen rundt banen, tar vi en prat trener Adrion.
-Alexander skal trene med U23-laget i morgen klokka to. Utover i uka vet vi ikke hvordan det blir, det må vi snakke om. Kanskje skal han trene noen ganger med A-laget også.

A-laget skal ha „årets hjemmekamp“ mot Bayern München på lørdag, har nettopp fått ny trener, har plutselig snudd en nagativ trend og er på vei oppover igjen, både på Bundesliga-tabellen og i UEFA-cupen. Så vi regner med at det er liv i leiren der denne uka!!

Ingen tvil om at Alexander har hatt flaks med tidspunktet for prøvetreninga! Bare det at det skal vise seg at været slår om, de to neste dagene er det sludd og regn, blytung bane og utrivelige trenigsforhold.

-Nordmenn like gode teknisk
Alexander virker som han tar sin nåværende situasjon med den store roen. Cool til langt inn i sjela. Ikke så spesielt å trene med Stuttgart.
-Ja, jeg var litt tung i beina på slutten, bekrefter han etterpå. Vi trente på formiddagen også, det er hardt program. Hard trening, godt organisert klubb, bedre enn i Celtic der jeg også var, men der trente jeg med yngre spillere. Til tross for coolheten trenger begeistringen gjennom.

-I forhold til det jeg er vant til, er tempoet på treningene høyere her. Pasningsspillet er også bedre. Men teknisk er det stort sett liten forskjell.

-Gutta er greie. De håndhilser på alle når de kommer inn i garderoben. Jeg har vært i Tyskland to ganger før, på turneringer, og syns tyskerne og Tyskland egentlig ikke er så veldig annerledes enn nordmenn. Skottene var litt mer forskjellige fra oss.

 Bundesliga-siden 

 Tilbake til Nyhets-siden 

I stamkneippa
Etter at det viser seg at alle bordene i VfB's restaurant faktisk er reserverte, får vi lokka med oss Alexander til vår egen stamkneippe, i klubbhuset til Stuttgart West. Utenfor spiller A-laget seriekamp i 5. liga.

-Oj, nå tar vi deg med et sted det er fotball igjen. Det kan kanskje bli for mye fotball, sier vi, og er redd han skal få både oss og klubben og fotballen langt opp i halsen, og det før middagen i det hele tatt er bestilt.
-Det kan aldri bli for mye fotball, svarer han. Og vi havner ved vindusplass og kan beundre de blå og de røde løpe etter ballen.

Spätzle
Alexander bestilte Schnitzel, stor porsjon, og lurte på hva Spätzle er. Noe schwäbisk noe, sa vi, ligner litt på makaroni, men det er poteter og mel inni der. Stuttgart ligger i Schwaben, må vite. Alexander ville heller ha Spätzle enn pommes frites. Bedre egnet for en toppidrettsmannsmage, selvfølgelig. Store øyne da retten stod på bordet: For der stod det ikke en stor Schnitzel foran hver av oss: Det var to digre. På hver tallerken. Tyske maver er store! Halvveis sa Alexander stopp. Undertegnede greide nesten en og en halv, han har fått et noe økt magevolum etter tretten år i Tyskland. (Det syns.)
-En venn av deg, spør verten?
-Nei, men han er norsk, vi kommer fra samme sted. Han spiller fotball her, sier vi.
-Fotball? Ved VfB?
-Ja.
-Hva, er det sant? Ved VfB? Kan jeg få be om autografen med en gang?
Verten stråler over hele ansiktet i forventning og beundring.

-Spiller helst i England
Det er ikke tvil om at utlandet frister den unge mannen. Men Tyskland er likevel ikke hans førstevalg.
-Hvis jeg fikk kontrakt i utlandet, og kunne velge land, hadde jeg valgt England. Det er jo det som er den beste ligaen, med de beste spillerne, mener han, og vi kan med skam ikke si oss annet enn enig. Og det er tydelig at tysk fotball ikke er den han har fulgt mest med på, akkurat.
-Brødrene Hoeness?
-Eh, hvem er det?
-Brødrene Rummenigge?
Samme svar. Vi blir ikke lite deppa i vår tyskvennlige stolthet, og ser oss nødt til å fortelle at eldstebror Hoeneß og eldstebror Rummenigge var stjerner på Bayern München og landslaget på 70- og 80-tallet, og brødrene deres det samme, bare med litt mindre suksess. Og at eldstebrødrene sammen driver Bayern München, og det med stor suksess gjennom årtier. Uli Hoeneß er manager, Karl-Heinz Rummenigge er direktør. Og med det samme vi er igang, greier vi ikke å la være å fortelle historien om vår egen President, lillebror Münzing, Klaus, som som meget ung spiller spilte spiss mot Ulm, der yngstebror Hoeness (Dieter) dengang spilte spiss. Det er en story vår president stadig forteller med sjel og liv og lyst: En spiller på Ulm fortalte ham etter kampen at D. Hoeneß skal skrive proffkontrakt med VfB Stuttgart om ei uke.
-Hva? Han? Proffkontrakt? utstøtte vår dengang „stjernespiller“, og laaaangt senere president.
-Han proff?
Münzing syntes ikke mannen var noe god, mente han selv var mye bedre. Dieter Hoeneß ble viseverdensmester, og Münzing kom aldri høyere enn i 4. liga. D. Hoeneß regnes som Tysklands beste hodespiller gjennom alle tider, men spill langs bakken var ikke hans sterkeste side.

Bor på luksushotell
Etter bare to treninger på en dag, er det noe tidlig å spørre om Alexanders forhåpninger om kontrakt med VfB.
-Vi er 5 stykker til prøvespill med U23-laget denne uka, sier han, i tillegg til meg, 3 fra Tyskland, og en fra England.
-Din lagkamerat i Follo, Edvard Skagestad skulle også vært her? spør vi.
-Ja, men han var i Celtic til prøvetrening i forrige uke, og de ville ha ham lenger. Så det høres jo bra ut. Det gjør de ikke hvis de ikke er interessert. Forresten la jeg merke til da proffene kom til trening i går, da rulla det inn den ene flotte sportsvogna etter den andre. Porsche, Mercedes og andre, bare supre biler!

Vi setter av Alexander utenfor det digre, kjempe-flotte luksushotellet han bor på, 50 meter fra Mercedes-Benz-Stadion. Han småløper over gata og inn i hallen, for å rekke Champions League på TV.

Mon han en annen dag vil småløpe inn på Mercedes-Benz-Stadion, for selv å spille i Champions League?

Myggen i Bundesliga:Myggen i München - en bred oversiktsartikkel med bilder
- før katastrofen

30. nov. -01:
Myggen sinna på trener'n - satt ut

25. nov. -01:
Myggen stod over da 1860 vant 3-1 i Freiburg

18. nov. -01:
Om Myggen, Sørensen og Berre

8. sep. -01:
Myggen dundret ballen til himmels
og
- Riseth pirket den i goalen

3. sep. -01:
Saftig kommentar til
Polen - Norge

25. aug. -01:
Myggen vant 10-0

19. aug. -01:

Myggen på rundens lag
da 1860 vant 3-1 i Bremen

12. aug. -01:
Kneskadet Myggen på tribunen -
1-1 hjemme mot Hamburg

5. aug. -01:
Libero Riseth best,
men 1860 tapte igjen
- god kamp av Myggen
*


 Tyskland-siden 

(Annonse)
Gaveboken til alle lyrikkelskere:
Goethe skrev mange interessante dikt:

„En bok som vekker både glede og ettertanke.“

Ola Bruun, Harstad Tidende

Pris kr 228,-

hos Haugen Bok!

Bestilling:
Et klikk på Haugen Bok tar deg rett til hver av bøkene.
Du fyller ut navn og ad-resse, og får sendt bø-kene portofritt hjem i postkassen, vedlagt inn-betalingsgiro. Leverings-tid ca. 5 dager.

Mario Gomez - antatt verdi 400 millioner...